It is currently Mon 20 May 2019, 13:20
Change font size
Gaming Club VZW Gasmeterstraat 19, 9100, Sint-niklaas

Archief

HQ League 2014-2015 - voorwoord

Moderators: pelle, Da Great MC

HQ League 2014-2015 - voorwoord

Postby Da Great MC » Thu 11 Sep 2014, 17:44

VOORWOORD

Morgen start het tiende seizoen van de HQ League. Een jubileum-editie! Naar goede gewoonte grijp ik de kans om kort terug te blikken op wat geweest is en verlekkerd vooruit te kijken naar wat gaat komen.

Vorig seizoen was er alweer een om in te kaderen. Na de eindzeges van Tim en Nico zaten er maar liefst vier kampioenen aan tafel te wachten op hun beurt om een team te kiezen. Achttien speeldagen later bezetten die vier ex-kampioenen ook de eerste vier plaatsen in de eindrangschikking van de reguliere competitie. Zou het kunnen dat het klassement af en toe de realiteit weerspiegelt?

In de play-offs schreven Tijs en Michiel een mooi verhaal, zij schakelden in hun kwartfinales schaduwfavorieten Tim en Nico uit. Een knappe prestatie van twee coaches die nog niet zo heel lang meedraaien in de league. En ook een prestatie die doet uitkijken naar meer, vooral van Michiel verwacht ik dat hij de komende seizoenen zal bevestigen aan de top.

Op het einde kwam het toch weer tot een clash tussen de twee tenoren van onze league. Na een eerste en tweede plaats in de reguliere competitie stonden Mats en Sean al voor de derde keer tegenover elkaar in de finale. Daarin haalden de Humans van Mats het, onder het goedkeurend oog van Nuffle, tegen de Nurgle van Sean. Meteen een vijfde eindzege voor Mats, Sean blijft steken op twee.

Op voorhand was er veel te doen over de manier waarop we vanaf nu de teams van een ladder draften. Coaches op het einde van de rij dachten weemoedig terug aan de veiling, waarbij iedereen tot op zekere hoogte controle had over zijn eigen lot. Wie vanop afstand keek, zag vooral dat de startwaarden op de ladder te hoog waren, waardoor niet iedereen bij de creatie van zijn team evenveel moeilijke keuzes moest maken. We reizen om te leren.

Bij de evaluatie aan het einde van de league werd door velen geklaagd over de periodes waarin de league langere tijd stil lag, omdat we moesten wachten op die ene wedstrijd die maar niet gepland raakte. In het tussenseizoen werd daar duchtig over gepraat, we verwachten echt van iedereen engagement qua planning en communicatie. Duurt het iets langer om af te spreken? Geen probleem, maar laat wel via het forum aan de anderen weten wat er aan de hand is.

Na het achtste seizoen, een referentie wat betreft vlot afspreken en op tijd de league uitspelen, hoopte iedereen dat de toon gezet was. Zover is het niet gekomen, maar het werd ook geen ramp. Uiteindelijk eindigde de league voor de eerste afvallers reeds in juni en de kampioen werd gekroond in juli. We hebben al slechter meegemaakt.

In de aanloop naar een nieuw seizoen is het altijd vol spanning afwachten wie zich allemaal inschrijft. Voor Jelle, verhuisd naar Zelzate, is het afscheid van de league logisch. Op zijn palmares staan drie seizoenen in de onderste regionen van de league, ik denk dat niemand dat op voorhand had verwacht. Het pleit misschien ook voor het niveau van onze league.

Dat niveau zal het komende seizoen onmiskenbaar zakken. Met Sean verdwijnt een van de topspelers voor een sabbatjaar. De kans om als voorlaatste in de rij geen leuk team meer te kunnen kiezen uit de tien overblijvende opties, duwde hem richting de uitgang. Of die beslissing al dan niet terecht is, laat ik in het midden, het is alleszins een verlies voor de league. Maar Sean komt wel terug. Sean komt altijd terug.

Wie misschien niet meer terugkomt, is Wouter. Na twee seizoenen afwezigheid wilde hij opnieuw meespelen in de league. Naast zijn aanmelding kregen we echter ook een eisenpakket om de league aan te passen zoals hij dat graag had gezien. Toen we niet ingingen op die eisen, besloot Wouter om een seizoen langer aan de kant te blijven staan. Doodjammer, want we hadden hem er heel graag opnieuw bijgehad, maar de eigenheid van onze league daarvoor opofferen, was meer dan een brug te ver.

Ook in ons tiende seizoen kunnen we een nieuwkomer verwelkomen. Met Fred komt een echte ‘dinosaurus’ terug boven water. Hij was er al bij toen velen van ons vijftien jaar geleden hun eerste Blood Bowl stapjes zetten in The Lonely Mountain in Gent. Tien lange jaren zonder het spelletje zorgden weliswaar voor een laagje roest, het niveau is nog niet wat het ooit was, maar Fred wordt sowieso een aanwinst voor de league. Al wie hem kent, zal dat met veel plezier bevestigen.

Nu we het toch over nieuwkomers hebben, het eenentwintigste team in de league worden de Halflings. Zij haalden het met overtuigende cijfers van de Ogres. Voor de dikke Ogres is er de troostprijs dat ze volgend seizoen hun opwachting mogen maken, maar de Halflings strekken volgende week wellicht hun beentjes al voor speeldag 1, onder de hoede van David, die op voorhand uitschreeuwde hoe graag hij ermee aan de slag wil.

David wil de Halflings, Bart schilderde alvast zijn Lizardmen en Tom deed hetzelfde met zijn Skaven… maar zo op voorhand aankondigen welk team je wil spelen, is dat eigenlijk nog wel verstandig? Wie zich vastpint op één team zou wel eens veel chips moeten uitbetalen, door opportunistische coaches op dat ene droomteam geplaatst. Of die coach zou wel eens zonder alternatieven kunnen vallen, wanneer een coach die hoger op de ladder zit ineens met hun team gaat lopen. Waar de veiling ons ooit leerde dat je sowieso voor je eerste keuze kan gaan, als je maar diep genoeg zakt, zal de ladder wellicht nieuwe taktieken met zich meebrengen. Ik ben benieuwd of we die morgen al te zien zullen krijgen.

Wat de favorieten betreft, staat Mats bij de meesten bovenin, zeker in afwezigheid van Sean is hij de te kloppen coach. Maar ook de subtoppers mogen hopen, minstens een van hen haalt in 2015 de finale. Zowel Tim als Nico bewezen dat in zo’n finale alles kan gebeuren, zelfs tegen een topfavoriet.

Genoeg geschreven, tijd voor bloedvergieten, tijd voor de HQ League!


- Da Great MC -
Da Great MC
Behemoth
 
Posts: 680
Joined: Tue 28 Jun 2011, 17:02
Reputation point: 4

Return to Archief

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron

Search

User Control Panel